Бъдни вечер

tradition

Празникът е свързан с вековни традиции и е посветен на дома, огнището и семейството. Цялото семейство се събира за вечеря.

food

Приготвят се нечетен брой постни ястия - боб, лозови сарми, жито, пълнени чушки с ориз или боб, тиквеник, зелник, орехи, плодове...

customs

Празничната вечеря започва със запалване на свещ и тамян. Най-възрастният член на семейството разчупвал питката, като първото...

Коледа

Какво е Коледа?


Рождество Христово, също Коледа, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. В ългарската традиция празникът е продължение на Бъдни вечер - последния ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване.

christ
presents

Подаръци


По стар обичай на Коледа хората си подаряват подаръци. Традицията в християнския свят да се разменят подаръци възниква в омента, когато трите влъхви (мъдреците) даряват новородения Исус с тамян, злато и миро. Първообразът на Дядо Коледа е Свети Николаус, за който легендата разказва, че се славел със своята щедрост и доброта към децата.

Нова година

fireworks

Хората от целия свят честват посрещането на новата година като изстрелват фойерверки.

food

Новогодишната трапеза трябва да бъде отрупана, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин – да има изобилие.

survakane

Обичаят се състои в обхождане на определена територия от „сурвакари“ Те влизат по къщите и сурвакат хората, пожелавайки здраве и плодородие.

Желания