Бъдни Вечер

Празника е свързан с вековни традиции и е посветен на дома, огнището и семейството. Цялото семейство се събира за вечеря.

Приготвят се нечетен брой ястия-боб, лозови сърми, жито, пълнени чушки с ориз или боб, тиквеник, зеленик, орехи, плодове...

Празничната вечеря започва със запалване на свещ и тамян. Най-възрастния човек от семейсвото разчупва питката като първо...

Коледа

Какво е коледа ?

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Православните християни честват Рождество Христово. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България.

Подаръци

Християните виждат в разменянето на подаръци символа на тримата влъхви, които поднасят дарове на малкия Исус. В Новия завет е описано как те даряват новородения спасител със злато, тамян и миро.

Нова Година

Хората от целия свят честват посрещането на новата година като изтрелват фойерверки.

Новогодишната трапеза трябва да бъде отрупана, за да може цялата следваща годин да ни въри по този начин-да има изобилие.

Сурвакане е български народен обичай, изпълняван на празника Сурваки.

Желания