Бъдни вечер

image

Празникът е свързан с вековни традиции и е посветен на дома, огнището и семейството. Цялото семейство се събира за вечеря.

image

Приготвят се нечетен брой постни ястия - боб, лозови сарми, жито, пълнени чушки с ориз или боб, тиквеник, зелник, орехи, плодове...

image

Празничната вечеря започва със запалване на свещ и тамян.Най-възрастният член на семейството разчупвал питката, като първото...

Коледа

Какво е Коледа?

Рождество Христово, също Коледа, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. В българската традиция празникът е продължение на Бъдни вечер - последния ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване.

Подаръци

По стар обичай на Коледа хората си подаряват подаръци. Традицията в християнския свят да се разменят подаръци възниква в момента, когато трите влъхви (мъдреците) даряват новородения Исус с тамян, злато и миро. Първообразът на Дядо Коледа е Свети Николаус, за който легендата разказва, че се славел със своята щедрост и доброта към децата.

Нова година

image

Хората от целия свят честватпосрещането на новата година като изстрелват фойерверки

image

Новогодишната трапеза трябва да бъде отрупана, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин – да има изобилие.

image

Обичаят се състои в обхождане на определена територия от „сурвакари“ Те влизат по къщите и сурвакат хората, пожелавайки здраве и плодородие.

Желания