Бъдни Вечер

Традиции

Празникът е свързан с вековни традиции и е посветен на дома, огнището и семейството. Цялото семейство се събира за вечеря.

Ястия

Приготвят се нечетен брой постни ястия - боб, лозови сарми, жито, пълнени чушки с ориз или боб, тиквеник, зелник, орехи, плодове...

Обичаи

Празничната вечеря започва със запалване на свещ и тамян. Най-възрастният член на семейството разчупвал питката, като първото...

Коледа

Какво е Коледа?

Рождество Христово, също Коледа, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. В българската традиция празникът е продължение на Бъдни вечер - последния ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване.

Подаръци

По стар обичай на Коледа хората си подаряват подаръци. Традицията в християнския свят да се разменят подаръци възниква в момента, когато трите влъхви (мъдреците) даряват новородения Исус с тамян, злато и миро. Първообразът на Дядо Коледа е Свети Николаус, за който легендата разказва, че се славел със своята щедрост и доброта към децата. коледуване.

Нова Година

Заря

Хората от целия свят честват посрещането на новата година като изстрелват фойерверки

Новогодишна вечеря

Новогодишната трапеза трябва да бъде отрупана, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин – да има изобилие.

Сурвакане

Обичаят се състои в обхождане на определена територия от „сурвакари“ Те влизат по къщите и сурвакат хората, пожелавайки здраве и плодородие.

Желания